10 pieker-ideeën


Je dacht altijd dat piekeren ongezond was en geen nut had, toch? Dat blijkt niet helemaal waar te zijn. Mits met mate toegepast, zorgt het ervoor dat je goed voorbereid bent op lastige situaties. Je kunt piekeren ook zien als ongestoord stevig nadenken over zaken waar je overdag niet aan toekomt. Het kan je behoeden voor onheil want soms moet je ingrijpen om iets ten goede te keren. Niet overdrijven want dan krijg je een piekerstoornis en rimpels! (bron: www.theperfectyou.nl). Pieker je nog niet? Dan zijn hier een aantal suggesties die je kunt gebruiken als je ‘s nachts wakker wordt.

  1. Weet je zeker dat je partner niet vreemdgaat? Je kent de symptomen toch wel? Nieuw ondergoed kopen, op dieet, overwerken, afwezig glimlachend rondlopen, schuldbewust lief tegen je doen. Verdacht, hoor!
  2. Heb je weleens goed nagedacht over je pensioen? Of is dat misschien nu al te laat? Tegen de tijd dat je oud bent is de AOW-uitkering waarschijnlijk een schijntje. Het huis verkopen dan maar?
  3. Is de brandbeveiliging in huis eigenlijk wel in orde? Als er beneden brand uitbreekt, hoe moeten we dan naar buiten? Waar zijn de sleutels van de voordeur eigenlijk?
  4. Ben je misschien iets vergeten op te geven aan de belastingdienst? Is dat het geval, dan komen ze met een fikse vordering op de proppen! Misschien volgt ook nog een boete.
  5. (voor mensen in loondienst) Is je baan wel zeker? Zijn er reorganisaties in aantocht? Wie gaan ze dan ontslaan, denk je? Ontwikkel je je wel genoeg? Moet je niet bijscholen? Vinden je collega’s je wel echt aardig? Zouden ze achter je rug om roddelen?
  6. (voor mensen met eigen bedrijf) Hoe gaat het met je klanten? Zitten er faillissementen aan te komen? Ben je niet teveel afhankelijk  van die ene grote opdrachtgever? Zit er nog wel toekomst in jouw beroep? Wordt je niet genadeloos ingehaald door de nieuwe generatie nu of straks?
  7. Zijn je kinderen gelukkig? Geef je ze wel genoeg aandacht? Geef je ze teveel aandacht? Eten ze genoeg groente? Wat spoken ze uit op hun kamer? Zitten ze niet teveel op de computer en/of tablet?
  8. Weet je zeker dat je gezond bent? Ben je niet veel moe de laatste tijd? Heb je vaak hoofdpijn? Moet je niet wat meer sporten?
  9. Die hoeveelheid suiker/koolhydraten/vet/gluten die je eet, dat is niet gezond. Op de lange duur krijg je er vreselijke ziektes van!
  10. Zie je je ouders eigenlijk wel genoeg?

Nu moet het wel lukken, hè? Veel plezier met piekeren!