bummer weet ook geen raad, deel 1


BUMMER krijgt veel vragen van lezers die ergens mee zitten. We doen ons best je te helpen, ook al is dat soms moeilijk. Zit je ergens over te piekeren en kom je er niet uit, schroom niet en laat het ons weten via info@bummermagazine.nl. Hier alvast een greep uit de brieven die we binnenkregen.


Beste Bummer,
Ik ben een meisje van 17 en heb een probleem. Denk ik. Maar misschien is het ook wel niks. Omdat het heel gewoon is. Maar dat weet ik dus niet. Dus misschien kun je me helpen. Sinds kort heb ik een vriend van 18. Hij houdt nogal van zoenen en ik doe wel mee maar eigenlijk vind ik het niks. Het is zo nat. We gaan vaak uit en dan zoent hij mij en dan heb ik het gevoel dat ik daarna rondom mijn lippen kletsnat ben. Soms voel ik zelfs een beetje spuug over mijn kin lopen, brrr. Omdat ik hem niet wil kwetsen, durf ik mijn mond niet goed af te vegen daarna, maar ik ben ook bang dat het hele café al dat spuug ziet. Is het normaal dat je gezicht zo nat wordt van tongzoenen? Heeft iedereen dat? En hoe kan ik het ongemerkt het beste droogmaken? Want ik vind het toch geen prettig idee, zo’n nat gezicht.

Best meisje van 17,
Bummer kan zich goed voorstellen dat het niet prettig is om met een kletsnatte onderste helft van je hoofd rond te lopen. En dat nog wel in een druk café! Dat glimt van alle kanten en ziet er niet uit. Dan kan je nog zo’n leuk jurkje aanhebben, dit verknoeit het hele effect. Als je zegt dat het spuug over je kin loopt, drupt het dan ook op de grond? Kijk dan uit voor uitglijden, dat is helemaal genant. Inderdaad is het ten opzichte van je vriend niet aardig om je gezicht af te vegen. Hij zou dat als beledigend kunnen opvatten en dat wil je natuurlijk niet. Tja, moeilijke kwestie, meisje van 17! Accepteren en gewoon nat doorlopen lijkt Bummer geen optie. Maar afvegen en je vriend afwijzen ook niet. Lastig, hoor…


Lieve Bummer,
Mijn vrouw is een schat hoor. We hebben veel gemeenschappelijke interesses en hebben het na al die jaren nog steeds heel gezellig. Maar er is iets waar we heel verschillend in zijn. En waar ik me erg aan erger. We hebben namelijk een totaal verschillende opvatting over hoe de vaatwasser ingeruimd hoort te worden. Ik sorteer al vooraf. Ik zet de groene lunchborden netjes naast elkaar, dan de grote borden en vervolgens groepeer ik de ontbijtkommetjes. Ook bij het bestek stop ik alle messen in 1 vakje, de vorken in het vakje ernaast etc. Mijn vrouw daarentegen zet alles door elkaar! En ze zet het bestek precies omgekeerd in de bakjes. Met de ‘kopjes’ naarboven. Als ik de vaatwasser uitruim, moet ik alles eerst uitzoeken en dat vind ik zo stom en onpraktisch! Ik krijg er acuut een slecht humeur van. Bummer, wat moet ik hiermee?
Afzender: Een soms best radeloze man

Beste best radeloze man,
Uw vrouw is een schat? U hebt het heel gezellig? Denkt uw vrouw er ook zo over? Bummer denk het niet! Als een vrouw alles door elkaar in de vaatwasser zet, kan dat maar een ding betekenen: zij is ontevreden met een grote O. Staan de borden niet op kleur en vorm gesorteerd? Dan schreeuwt zij om aandacht. Worden ontbijtkommetjes, thee-, en koffiekopjes kris kras door elkaar gezet? Dan heeft zij dringend uw fysieke toewijding nodig. U ziet: over de borden, de kopjes en de kommetjes hoeft u zich geen grote zorgen te maken, dat is met een beetje liefde eenvoudig te verhelpen. Neem eens een bosje fresia’s voor uw vrouw mee of een lekker zeepje. Waar Bummer zich ernstiger zorgen om maak is het omgekeerd bestek. Het toont dat uw vrouw niet van u houdt; zij probeert u letsel toe te brengen. Er zit maar een ding op: koop plastic bestek. Dit kunt u na gebruik wegwerpen óf, zo uw vrouw dit wenst, zonder ongelukken verkeerd om in de vaatwasser zetten. Bummer wenst u een schone vaat en veel huiselijk geluk.


Hoi Bummer,
De zwager van mijn neef, die zijn dochter heeft een klein maar slecht opgevoed hondje. Dat hondje knaagt aan het vloerkleed. Maar het broertje van die dochter is allergisch voor stof en dierenhaar. Dus daar moet veel gestofzuigd worden. Nu is die kapot gegaan omdat er ook steentjes zijn opgezogen en het blijkt dus dat dat niet goed is. Omdat ze niet zoveel geld hebben omdat die vader (de zwager van mijn neef) werkeloos is en zijn vrouw niet kan werken omdat ze sinds vorig jaar een zeldzame soort van reuma heeft, waarvan de dokters niet weten wat ze er mee aanmoeten, zelfs niet na talloze onderzoeken in het ziekenhuis, is een nieuwe stofzuiger kopen niet mogelijk. En eigenlijk moeten ze ook een nieuw vloerkleed want door de gaten, die dat hondje heeft geknaagd, valt die moeder, die door de reuma niet meer zo stevig op haar voeten staat, steeds over dat kleed. Wat zou u adviseren, Bummer?
Afzender: Harrie (55)

Hoi Harrie,
Ik zou me maar niet zo druk maken om zulke verre familie, Harrie.
Succes met alles verder.


Lees ook Bummer weet ook geen raad, deel 2

Tekst: Iris Wolf en Jet Westbroek