de ‘pizza erwtensoep’ van Pauzini


Wat bracht je naar Pauzini?
De nogal 13 in het dozijn uitstraling en de stomme naam deed ons altijd voorbij lopen aan het eettentje naast de Primark. Maar op een dag wees mijn dochter me op een intrigerende poster voor het raam. ‘pizza erwtensoep, oer-hollands genieten maar dan op zijn italiaans’ stond er boven een foto van iets wat al eens eerder gegeten leek te zijn. Versuft liepen we naar huis. Was dit echt, wie bedenkt zoiets? De foto die ik van de poster had gemaakt zette ik op Facebook. Het sloeg nogal aan: ‘GETVER!’ ‘Nee!’ ‘IEUW’, ‘Walgelijk’, ‘BAH’. Binnen een uur was de foto trending!erwt5_700

En toen?
De pizza liet me niet los. Erwtensoep, dat vind ik smerig. De lucht die ervan afkomt, de korrelige massieve substantie, nee bedankt. Ik zag voor me hoe de zware klodders soep op de pizza werden gekwakt. Hoe iemand met dikke vingers de plakjes worst erin drukte. Het leek me dat de soep akelig droog zou worden in de pizza-oven. Het zweet brak me uit. Wat nu? Moest ik weglopen van mijn angst? Nee, dat doen we niet meer! We gaan er dwarsdoorheen! Ik ging de pizza aan…

Dapper…
Ja, maar ik durfde niet alleen. Op Facebook nodigde ik mensen uit om diezelfde avond nog met mij de pizza te testen. Buurvrouw V hapte en nam haar man P (door haar liefkozend ‘een hele kluif’ genoemd) mee. Ietwat bibberend betraden we de ruimte. Het zag er heel normaal uit. Best gezellig eigenlijk. Alleen de erwtgroene muren vond ik confronterend.erwt4_700

Wat aten jullie?
Wat een domme vraag. De erwtensoeppizza natuurlijk. Heb je niet geluisterd ofzo? Daar ging het toch heel de tijd al over?

Oja, sorry.
Hmmm. We bestelden er ook nog een kleine pizza met ham en champignons bij. Voor als het echt niet te vreten zou zijn. En cola en rivella om mee weg te spoelen. Ondertussen waren V en P zo aardig om gezellig met me te praten en me op mijn gemak te stellen.

Kan je nu eindelijk eens gaan vertellen hoe het smaakte?
Wat een onaardige opmerking!

Ja, maar dat is toch wat de lezers willen weten? Je maakt er wel een heel dramatisch verhaal van.
Voor mij was het een echt een hele grote stap, hoor. Maargoed. De pizza. Die viel enorm mee. Het smaakte totaal niet naar pizza. Het was gewoon soep met een stuk gebakken deeg eronder. Klein beetje geraspte kaas erover. Miniscule flardjes oregano. Goed te doen.erwt2_700 dubbel

Maar je vindt erwtensoep toch zo eng?
Viel ook erg mee, het was best lekker romig. Het smaakte versgemaakt maar bij navraag hield de serveerster toch echt vol dat het gewoon uit blik kwam. We hebben hem helemaal opgegeten.

Ik vind dit wel een beetje een anti-climax!
Bedoel je misschien: een bummer?

Kosten: € 7,33 p.p. (incl. drankjes)
Eten: 7,5
Bediening: 7,5
Entourage: 7,5
Prijs-kwaliteit: 8