format-sexbummer-1

het grote onvermogen


Sex na je zestigste: hoe leuk is dat? Natuurlijk , er zijn tal van loving couples die het nog steeds 3x per week doen (werkelijk?!), maar bij sommigen wordt het toch echt minder. De lust neemt af, het lijf werkt niet mee, kort gezegd: de ouderdom komt met gebreken. Bummer sprak met Harry D, ijdel genoeg om zijn leeftijd niet prijs te geven (‘Schrijf maar: al een eindje in de zestig’), maar mans genoeg om wél over zijn grote probleem te praten: een slappe lul.

Als hij de voordeur opent, valt meteen op dat je het hem niet zou geven, dat eindje in de zestig. Harry heeft een flinke bos haar, een ferme handdruk en een schalkse twinkel in zijn donkerbruine ogen. Een man om, zeg maar, een beschuitje mee te willen eten. Hoewel: Harry heeft een erectieprobleem. Hij wordt nog wel geil, maar houdt hem niet hard.

Aan zijn woonkamer zie je het niet af. Alles straalt uit: hier woont een geslaagd man. Een erg leuke man bovendien. De meubels zijn met zorg gekozen (een Chesterfield bank! Gispen stoelen! Een Piet Hein Eek kast!) en overal liggen warme, dikke kleden, het huis omhelst je als het ware. Ja, als inrichting van een man (schoon, gezellig, met zorg gekozen) is dit helemaal niet verkeerd. Een dikke kat ligt opgerold te zonnen op een kussentje in de vensterbank.

‘Ik ben een echte womanizer’, geeft Harry direct toe als we achter een kop thee zitten. ‘Ik hou van vrouwen, en zij houden van mij. Ik ben ook altijd eerlijk: ik ben geen man voor in een kooitje; ik hou van sex en wil ook best een avondje met je voor Netflix hangen, maar ik ben niet het type dat zich bindt. Als je daar duidelijk in bent naar vrouwen toe, vinden de meesten dat juist een pre. Sex en vrijheid gaan goed samen. Natuurlijk heb ik ook wel eens problemen gehad, dat zo’n vrouw verliefd werd en dat je dan een hoop gedonder kreeg, maar over het algemeen word ik wel geaccepteerd zoals ik ben.’  Harry doopt een Bastognekoekje in zijn Pols Potten-kopje waar een blote vrouw een bad in neemt. Een klok tikt. De helft van het koekje valt op zijn schoot vlak voor hij het in zijn mond wil stoppen. Harry grijnst: ‘Dat deed ik expres hoor. Om je verhaal wat ondertiteling te geven. Mooie beeld bij het verhaal, toch?’

Liefjes glimlach ik terug. Harry grijnst als een volbloed versierder en ongevoelig ben ik niet. Hoewel: ‘We zouden het over je lul hebben’. Soms kun je een onderwerp maar beter meteen erin rammen.
‘Ja, mijn lul…’ Harry wrijft de kruimels uit zijn mondhoeken. Mijn blik flitst langs zijn kruis. Daar slaapt het monster. Harry neemt een slok van zijn thee. Hij pakt nog een koekje. Zijn kiezen vermalen hem op de maat van de klok tot kruimels. Weer kuist hij zijn mond. Het grote L woord hangt als een zwaard van Damocles tussen ons in. Even vrees ik dat Harry zich terugtrekt, dat hij toch besluit niet aan het interview mee te werken. En geef hem eens ongelijk. Praten over erectieproblemen doe je niet. Potent moet je zijn. Ballen moet je hebben. Maar mijn vrees is ongegrond: Harry heeft misschien een slappe lul, maar is het niet.

‘Zoals ik al zei: ik heb veel vrouwen bemind. Maar de laatste paar jaar laat mijn piemel het vaak afweten. Dan ben ik geil, dan lig ik met een heerlijke vrouw in bed, dan strelen we en zoenen we en gaan we richting neuken en dan, ineens, zakt de hele boel als een kaartenhuis in elkaar. Geen leven meer in te blazen. Pijpen helpt niet. Niks helpt. Nou ja, soms als ik er zelf een beetje aan ga trekken, maar jezus, dan voel ik me zo…’ De klok tikt weer. Ik kan me wel voorstellen hoe Harry zich dan voelt. Mislukt. Ontmand. Geflopt.
‘Eenzaam.’ Harry doopt zijn koekje weer in de thee en zuigt er nadenkend aan.  We luisteren naar de klok. Gek is dat: juist door het tikken van de seconden lijkt de tijd stil te staan. Erecties verslappen, koekjes verweken en alle vragen die ik had zijn opgelost in vergetelheid. Tik tak, tik tak. Dan een gong: vijf uur. Harry springt op: ‘Maar jezus, wat zit ik te lullen. Wat moet ik er verder nog over zeggen? Wil je nog iets weten? Of liever een borrel? Het mag, het is vijf uur. Wijntje?
Over series op Netflix kun je ook leuk praten. Het gezelschap is prettig, de wijn is goed. En ach, neuken… Het is zo overgewaardeerd…