mijn litteken(s), deel 2


1, 2, 3, 4, 5: kijkoperatie galblaas
6: (gevolg van 1 t/m 5) kijkoperatie gelukt, maar slagaderlijke bloeding na dichtnaaien. Bijna dood.
7: keizersnee (kind in stuit met navelstreng driemaal om hals)
8: blindedarm en eierstokcyste, complicaties. Bijna dood.
9: buitenbaarmoederlijke zwangerschap
(8&9 is twee keer dezelfde snee gemaakt, waardoor er nogal een drempel is ontstaan)

‘Ik zeg altijd dat ik een onderonsje heb gehad met Zorro. Als ik sta, lijkt het of ik billen aan de voorkant heb. Te strak dichtgenaaid. Gelukkig zie je dat op deze foto niet. Hier lig ik, zodat mijn littekens zich van hun zonnigste zijde tonen. Volgens een kenner krijgen roodharigen vaak lelijke littekens, veel minder mooi dan iemand met melkboerenhondenhaar. Of dat ook wetenschappelijk is bewezen, weet ik niet.
Na mijn veelvuldige affaires met Zorro was het naaktstrand verleden tijd. Een badpak werd aangeschaft, een stom ding dat te lang nat bleef na het zwemmen, vooral tussen m’n benen. Lang durfde ik ook niet meer naar de sauna. Bang dat mensen bij mijn aanblik poedelnaakt en dampend het pand ontvluchtten. Van afschuw. Toen ik eindelijk, na tien (!) jaar de stoute schoenen uittrok, bleek ik onzichtbaar. Er liepen meer gehavenden rond die daardoor, vind ik dan, juist aan schoonheid winnen. Mannen met psoriasis, vrouwen zonder borsten, mensen met wipneuzen, hangtieten, minuscule piemels en haar waar je het niet verwacht of geen haar waar je het wel verwacht.
Al die operaties hebben een voordeel: als ik in bad zit kan ik een hete kop koffie gewoon op mijn vetrol zetten, daar voel ik niks van. De buik als bijzettafel. Dat ik geen afschuw opwek in de sauna is trouwens best jammer. Ik zou hem graag eens voor me alleen hebben.’

Lees ook: Mijn litteken, deel 1